make me up before you go go

Make Me Up, Before You Go, Go // Summer’s Holy Grail Foundation?

Pre nego što napišem išta o puderu koji je tema današnjeg post-a, mislim da je izuzetno bitno da naglasim da je Fenty Pro Filt’r Soft Matte Longwear Foundation o kom sam vam pisala u jednom od prethodnih postova i dalje moj, sto bi se reklo go-to, ride or die ultimativni favorit. Puder koji može da podnese sedam sati vožnje busom, dremku i rodjendansku žurku bez popravljanja i dorade zaslužuje medalju. E sad, ovo jeste puder sa punom pokrivnom moći, i potpuno je mat. Šta to znači? Da devojci treba i onaj savršeni letnji puder koji izgleda kao da ga nema a daje taj predivni zdravi letnji sjaj (glow ne grease). E sad, gledala ja kanal Ana2Cats i hvali ona Too Faced Born This Way puder i kako je sjajan za one sa masnom kožom. Medjutim, kada sam otišla u kuvajtsku Sephora-u i tražila nešto za ‘fresh and radiant look for dry skin’, fina devojka odmah pohrli ka Too Faced štandu i pokaže mi taj puder. Ja u čudu, ali kontam, zna žena šta priča i kad smo našli nijansu – moja je Snow, počela je avantura.

Before I write anything about the foundation that is the subject of today’s post, I think it is extremely important to emphasize that the Fenty Pro Filt’r Soft Matte Longwear Foundation, which I wrote to you in one of the previous posts, is still my, go-to, ride or die ultimate favorite. A foundation that can handle a seven-hour bus ride, a nap and a birthday party without touch-ups deserves a medal. Now, this is full-coverage foundation  and it’s completely matte. What does this mean? That a girl needs the perfect summer foundation that looks like it’s not there and gives this beautiful healthy summer glow (glow, not grease). Now, I watched the Ana2Cats channel and she praised the Too Faced Born This Way Foundation, saying that it’s great for those with oily skin. However, when I went to Kuwait’s Sephora and searched for something that would give a fresh and radiant look for dry skin, the nice girl immediately rushed to the Too Faced counter and showed me that foundation. I was a tad confused, but I guessed the woman knows what she’s saying and when we found my shade – it’s Snow, the adventure started.

Processed with VSCO with a5 preset

Dok je trajala zima i moja koža bila suvlja nego pustinja u Kuvajtu, ovaj puder čista magija. E sad, ne znam da li je do proleća ili proizvodi o kojima sam vam pisala u post-u o nezi kože stvarno rade svoj posao i moja koža je sada normalna a ne suva, primetila sam da mi nesto smeta i ubrzo skontala i šta. Kad god pipnem lice dok je ovaj puder na njemu, malo pudera sklizne. Zagrlim nekog – ooopsies malo se preslikalo. Pogledam se u ogledalu i tačno vidim da je puder i dalje na samoj površini kože i sedi tako odbijajući da bude upijen. Moram da priznam da me je to baš ubedačilo jer sam baš imala vere u ovaj puder, navijala bre za njega (i puno ga platila, i realno mislila da sam bacila novac). Da sam htela nešto ovoliko teško za održavanje postala bih Vil Truman i sprijateljila se sa Džekom Mekfarlandom.

Now, during winter  my skin was drier than the desert in Kuwait, and at that time, this foundation was pure magic. Now, I don’t know if it’s the spring or the products I wrote about in my skincare regimen post, but now my skin is finally normal and not dry. However, I noticed that something was off, foundation-wise and soon figured out what. Whenever I touched my face while this foundation was on, it felt slippery. I would hug someone – and ooopsies – it transferred a little. I looked in the mirror, and I could clearly see that the foundation was still on the surface of the skin, sitting and refusing to sink in. I have to admit that I was really bummed about  this, because I really had faith in this product, I was cheering for it (and paid quite a lot for it), so I ended up feeling like I had just wasted a bunch of money. I thought, if I wanted something so high-maintenance , I would become Will Truman and make friends with Jack McFarland.

Processed with VSCO with a5 preset

E baš zbog toga što sam sve nade položila u njega rešila sam da probam par drugačijih pristupa, rešena da puder ‘proradi’. Prvo je tu bio Real Techniques sundjer koji stvarno odlično radi sa svim proizvodima, posebno ovim koji su malo laganiji. Probam da ne stavim ulje na lice pre kreme – i dalje jčami na površini i ne upija. Probam Real Techniques četku za puder koju sam koristila za onaj mali Hoola Bronzer jer samo ona može da se ‘zavuče’ u onu kutijicu. Ok, bolje, mnogo bolje. Onda sam eto, da vidimo može li još bolje probala i sa Fenty Full Bodied Foundation četkom, i izgleda da je u ovom slučaju najskuplja opcija pobedila. Ova četka je zaista predivna i efekat na licu je neverovatan, a ja čak i nisam osoba koja je ikad pre koristila četke za nanošenje pudera jer mi je sundjer uvek bio lakši za saradnju.Takodje, stavila sam samo mrvicu kreme za lice i preskočila ulje. I konačno, svež i sjajan letnji izgled su postignuti a puder uspeo da se natera da ‘udje’ u kožu.

Because I had put all my eggs in that basket, I decided to try a couple of different approaches, determined to make the foundation work. The first was the Real Techniques sponge, which really works perfectly with all the products, especially those that are slightly lighter and of more liquid consistency. I also didn’t apply my usual face oil  before the cream, and it was still just sitting on the surface, not sinking and blending in.  Then I decided to resort to the Real Techniques foundation brush that I used for that little Hoola Bronzer because only this brush can fit in that tiny box. Okay, better, much better. Then I wanted to see if things could get even better  so I put my trusty Fenty Full Bodied Foundation brush to the test, and it seems that in this case the most expensive option won. This brush is really marvelous and the effect on the face is amazing, and I’m not even a person who has ever used  brushes because my sponge was always easier to work with.  I also only applied a tiny bit of moisturizer as opposed to slathering the face generously, and finally, the fresh and glorious summer look was achieved and the foundation was able to make it into the skin.

Na listi sastojaka piše da puder sadrži kokosovu vodu koja dodatno hidrira kožu u toku dana, tako da postoji velika mogućnost da sam ja i previše ‘nahranila’ kožu (ja volim da preteram), i da upravo zbog tih slojeva nege puder nije mogao da  uradi svoj posao. Leto se primiče a ja sam našla svoju savršenu kombinaciju.

Poenta priče je da, ovo jeste stvarno sjajan puder koji pruža tu blistavu završnicu i skoro je nevidljiv – kao vaša koža ali bolja, samo možda neki od nas moraju malo da eksperimentišu i pronadju pravu tehniku i orudje za rad sa njim. Svako ima drugačije preference, ali nemojte potcenjivati moć odgovarajućeg pribora za šminkanje, nekad je on jednako važan koliko i kvalitet samog proizvoda. Stoga, ako ste u nešto uložili, probajte na više načina da učinite da uspe i nemojte odmah odbacivati proizvode, bilo da ste za njih dali malo ili puno novca.

The list of ingredients states that the foundation contains coconut water which additionally hydrates the skin during the day, so there is a great chance that I over-nourished my skin (I like to exaggerate), and that precisely because of these skincare layers, the foundation couldn’t do its job. Summer is almost here  and I finally found my perfect combination.

The point of the story is that, this is a really great foundation that provides this radiant finish and is almost invisible – like your skin but better. Maybe some of us just have to experiment a bit and find the right technique and tools to work with. Everyone has different preferences, but do not underestimate the power of the right  makeup tools,  sometimes they’re as important as the quality of the product itself. Therefore, if you have invested in something, try  to make it work and do not immediately discard products, whether you have spent little or a great deal on  them.

Ukoliko imate ovaj puder, ili puder koji vam pravi slične probleme kao što je meni ovaj, a ne daje vam se 34$ na četku, ova iz Real Techniques je zaista strava (i 4 puta povoljnija) alternativa. Moj lični savet je da puder ne nanosite kružnim već tačkastim pokretima kako biste izbegli linije na licu. Počnite od predela ispod očiju i tapkajte polako na dole. P.S. Maybelline Fit Me korektor se odlično uklapa se ovim puderom jer su obe formule lagane.

Krajnja ocena je 4. Bukvalno ne mogu da prestanem da se gledam i divim koliko je koža lepa, prirodno sjajna i glatka kad imam ovaj puder na licu, ali moram da mu oduzmem poen jer me je naterao da toliko radim da bih mu ‘uhvatila caku’, te samo zato što me je nasekirao kao student brižnu majku, neće dobiti ocenu 5. Bitno je naglasiti da ne sadrži parabene i sulfate, kao i da nije testiran na životinjama, jer je to mnogima bitno, što zbog bezbednosti kože i što iz ličnih uverenja.

If you have this foundation, or one that gives you the same kind of grief as this one, but you don’t want to throw get $34 on a brush, this one from Real Techniques is a really awesome (and 4 times more affordable) alternative. My personal advice is to not apply the foundation using  circular or downward  motions, as to  to avoid streaking. Start from the area under your eyes and slowly tap it down. P.S. The Maybelline Fit Me concealer works wonderfully with this foundation because both formulas are light.

The final score is 4. I literally can not stop watching and admiring how my skin when I put the foundation on now.  It’s beautiful, radiant and smooth , but I have to take one star away because it made me work so hard, and only because it tortured be so much it doesn’t get 5 stars. It is important to emphasize that it does not contain parabens and sulfates, it’s also cruelty-free, which  is important for many, either due to skin safety issues  or personal beliefs.

Do sledećeg puta XOXO K.

3 thoughts on “Make Me Up, Before You Go, Go // Summer’s Holy Grail Foundation?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s