Clothes can’t Talk, Can They?

Clothes Can’t Talk, Can They? // Millennial Pink vs. Revolutionary Red

Razlog iz kog na ovim fotkama ne delujem prestravljeno i izgubljeno je taj što su urađene pre nego što sam se zaputila na izuzetno zbunjujuće i lavirintovsko Podbara naselje. Za one koji ne znaju, Kosovska ulica je vrlo duga i malo dosadna, iako stojim iza toga da je Novi Sad najlepši grad na svetu i niko me neće ubediti u suprotno. I tako ja u povratku iz Vanjinog i Nikolinog stana rešim da krenem drugom ulicom, i završim na tranzitnom putu ka Kaću. Hvala univerzumu i vrlo prijatnom taksisti Sarajliji koji je odmah skontao gde sam i vratio me u centar grada. Ne samo da me je spasio neopisive količine panike već  mi je objasnio da je Podbara tricky i ko je ne zna vrlo se lako može izgubiti. Osim toga, dan je bio predivan, hvala gradu na dobrom vremenu i Gradskoj Pivnici što nam je omogućila da rezervišemo mesto u kratkom roku i da sve bude kao što je nekada bilo.  Poseta je bila previše kratka, i još uvek patim od povratka ali hajde da se vratimo na temu odeće i bitke između milenijalske roze i revolucionarne crvene koja se u modnom svetu vodi već duže vreme.

U svetu mode, ove sezone smo svedoci pravog sukoba titana. Crvena je oduvek bila simbol moći, pa čak i pobune, a dobila je i titulu boje jeseni 2017. godine. Prikazana je u brojnim kolekcijama koje su predstavili svi veliki brendovi od Dolce i Gabbana  do Jil Sander. Naravno, s obzirom na trenutnu političku klimu, nije čudo što je boja preuzela krunu. Na kraju krajeva, oduvek je bila znak pobune, ali čini se da je ta simbolika jača nego ikad. Očigledno je to bilo u izborima haljina Hillari Clinton, a možda i očiglednije u TV adaptaciji distopijskog  romana Margaret Atwood, Sluškinjina Priča. Glavna tema romana koji je napisan 1986. godine je totalitarni patrijarhat, a za one koji nisu upoznati, sluškinje su prisiljene na oblačenje samo dugih, širokih crvenih haljina i ogrtača.  Nekako ipak, one počinju da zaista nose i „poseduju“ poseduju boju koja im je nametnuta, i ona postaje znak tihe pobune. Ova boja dominira u vremenu kada su nam distopijske teme bliže nego ikad u skorijoj istoriji, što je verovatno jedan od najjačih razloga za njen tako bombastičan povratak u svim mogućim nijansama.

55B513C4-B993-4DA9-9D0E-9118D2B7175815168A14-B377-4745-8E11-2A11A3BB497DCC5BEBBE-3ABF-4706-BAEB-615A50D5D0D5

Sada, ako se pitate o pravom načinu da prkos iskažete kroz odeću, odgovor je jednostavan – kako god želite. Izgleda da nema rizika da napravite grešku prilikom nošenja crvene boje. Možete ići sa ultra-ženstvenom pripijenom haljinom kao što to Sofija Vergara  uvek čini, ili ići na oversized varijantu.  Naravno, istu poruku poslaćete i outfit-om koji je snažan i skroman u isto vreme, a uključuje kombinaciju dva napopularnija trenda današnjice – pomenute crvene i odela. Žensko odelo se definitivno vratilo, i nema ničeg dosadnog i monotonog u vezi sa nim. Naprotiv, ono šalje vrlo snažnu poruku – ne samo da žene oduzimaju ‘uniformu’ od dečaka, već su ovde da kažu svetu da ovo više nije a boy’s club. Naravno, potrebna je hrabrost da nosite ovako upadljiv outfit, tako da uvek možete da krenete drugačijim putem i započnete crvenu revoluciju suptilno. Crvene krakte čizme su uvek sjajan izbor, crvene košulje, bluze, pa čak i najobičnije majice, kao u mom slučaju.

Sada je vreme da pričamo o misteriji koja je milenijalska roze.  Za one koji su još uvek nesigurni koja tačno nijansa ove boje je baš milenijalska roze odgovor je da zapravo nema jednostavnog objašnjenja. Ona, kao i sami milenijalci, skup je više rozih tonova sa određenim zajedničkim karakteristikama. Opisana je kao mekša roze koja izgleda kao da su joj „oduzete“ sve plave note, a kasnije se definicija proširila i sada uključuje niz nijansi od bež sa naznakama roze tonova do hibrida „breskva-losos“ boje. Ova poslednja bila je čak i zvanična boja 2015. po Pantone Color Institutu-u. Nekima od vas može biti poznata kao Tumblr Pink i čak Scandi Pink. Pitanje koje ostaje jeste – zašto je doživela takav porast popularnosti, a i šta je dovelo do stvaranja toliko nijansi iza kojih stoji jedno ime? Prema Cut- u, namera ove nijanse je da naglasi rušenje rodnih uloga u 21. veku. Ova boja predstavlja otelovljenje jedne androgene generacije koja odbija da bude rodno ograničena.  Dečaci, devojčice i neodlučni, što bi Karen rekla,  ponosno sada svi furaju svoje ružičaste komade. To je nijansa koja nam govori da su sve polne barijere slomljene i da više ne postoji ženskasta ili muškasta boja.

F1934C7B-B524-4BEA-9D40-C12DE9D7715DEC035657-67B9-4967-BA52-DD1BDD66EE0A

Na jedan drugačiji način, možda je jednako moćna kao i crvena, i sada kada znate o njoj, videćete je svuda – na trenerkama, patikama, i ovim culottes na meni. S jedne strane, mi ne mislimo da će moćni i milenijalci dozvoliti da popularnost ove boje izbledi, ali sa druge strane postoje aktuelnije borbe koje crvena daleko bolje predstavlja. A pošto sam ja pacifista, ja sam odlučila da ih pomešam te na sebi imam culottes u millennial pink nijansi i crvenu majicu. I pre nego što krenete da me ogovarate što opet nosim isti blejzer, its my blog and I’ll plaid if I want to. Na kraju, htela bih da kažem nešto o ovim širokim pantalonama. Anna Wintour je za cullotes rekla da je ok nositi ih ako ste visoki i imate noge kao Karlie Kloss. Ja vam kažem da ih nosite kakve god da ste visine i oblika, jer su toliko predivno udobne da je šteta telu uskratiti tu slobodu pokreta. Mada, pazite na kroj, jer ove pantalone u suštini i nažalost najbolje „pašu“ mršavim ženama i većina brendova se neće potruditi da taj kroj modifikuje kako bi laksao različitim figurama. Uvek ih probajte i vidite da li se vi lepo osećate u njima, jer sam se ja letos u jednom paru na pruge osećala kao da imam još 30 kilograma više. Sve je u kroju, tako da, try before you buy, i idite u Novi Sad i zovite me ako se negde izgubite.

4683CBBC-EED2-45A7-BA82-FEBB1267CE77

Blazer: Pull&Bear

Blouse H&M

Culottes: Zara

Bag: Mona

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s